Znajdź funkcję odwrotną
DJ: Znajdź funkcję odwrotną:
a) y=2x−1
b) y=x2; x <=0
pkt. a) zrobiłem i wyszło mi f(x)=log2 2x, ale nie wiem czy dobrze, bo sam próbuję ogarnąć
temat, na pkt. b) nie mam pomysłu :C
1 paź 21:37
Janek191:
a)
y = 2 x −1
log2 y = log2 2x −1
log2 y = x − 1
x = log2 y + 1
Po zamianie zmiennych
y = log2 x + 1
1 paź 21:42
Mila:
y=2x−1, y>0
log
2y=x−1
x=log
2(y)+1
Zamiana zmiennych:
y=log2(x)+1
Wykresy symetryczne względem prostej y=x
1 paź 21:44
Janek191:

b) y = x
2 ; x ≤ 0
x
2 = y
x = −
√y
Po zamianie zmiennych
y = −
√x
1 paź 21:46
Mila:

y=x
2, y≥0
b)y=−
√x
1 paź 21:49
DJ: Dzięki wielkie!
1 paź 22:01