procenty
procenty: Dla podanej liczby p podać liczbę q o następującej własności: Jeżeli
liczba dodatnia a jest mniejsza od liczby dodatniej b o p%, to liczba b
jest większa od liczby a o q%.
p=20.
1 paź 20:05
Qulka: a=0,8b więc b=1,25a zatem q=25
1 paź 20:27
procenty: mozna to obliczyc w inny sposob?
1 paź 23:10
:): twoje zadanie zapisane matematycznymi symbolami brzmi:
jeżeli a>0 oraz a=(1−p)*b to b=(1+q)*a
czyli
a=(1−p)*b=(1−p)(1+q)*a
wiec
1=(1−p)(1+q)
1=(1−0.2)(1+q)
1=0.8*(1+q)
1=0.8+0.8q
0.2=0.8q
1 paź 23:17
:): p=20%=0.2 (jako liczba) jakbyś sie zastanawiał
1 paź 23:18
pigor: ..., dla podanej liczby
p=20 podać liczbę q o następującej
własności: jeżeli liczba dodatnia a jest mniejsza od liczby dodatniej b
o p%, to liczba b jest większa od liczby a o
q%=?.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to M patrz i myśl : z warunków zadania masz implikację :
a=80%b ⇒ b=(100+q)%a ⇒ b=(1+q%)*80%b / : b / *10 ⇒
⇒ 10 = (1+q%)*8 ⇒ 8q% = 2 ⇒ q% =
14 ⇒
q% = 25%. ..
1 paź 23:45