?
Mesje: Witam. Nie proszę o rozwiązania tylko wskazówki
√x+3−4*√x−1+
√x+6−6*√x−1=1
(x−1) pod pierwiastkiem
1 paź 19:49
ICSP: x + 3 = x −1 + 4
1 paź 19:49
Mesje: Jak tu wyznaczyć dziedzinę?
1 paź 19:51
ICSP: Wykozystałeś jakoś moją wskazówkę ?
1 paź 19:53
Mesje: Przychodzi mi na myśl jedynie grupowanie wyrazów.
1 paź 19:55
ICSP: x−1 −4√x−1 +4 = ?
1 paź 20:02
Mesje: Tak ja to rozumiem. Wzór skróconego mnożenia, ale mam pytanie odnoście dziedziny, poniewaz nie
wiem czy dobrze ją wyznaczam. Dziękuję z góry.
1 paź 21:23
ICSP: x ≥ 1
1 paź 21:27
Mila:
Wiadomo, że x≥1, więcej trudno wyznaczyć.
Nie musisz wyznaczać, wystarczy sprawdzić, rozwiązanie.
1 paź 22:18