Znajdź pochodną
Cysia: Rozważ krzywą daną równaniem xy−3x+2y=0. Użyj "implicit differentation" (różniczkowanie funkcji
uwikłanej) by wyrazić dy/dx. Wybaczcie, ale nie wiem jaki jest polski odpowiednik tego
implicit differentation. Proszę o pomoc, bo bardzo potrzebuję szybkiej odpowiedzi. Byłoby
super, gdyby ktoś też to dokładnie rozpisał, bo pogubiłam się w materiale − cały dział został
zrobiony w ciągu tygodnia, gdy miałam kilka egzaminów.
1 paź 19:20
Cysia: To nie może być aż tak trudne, pierwszy miesiąc studiów... bardzo proszę o odpowiedź,
potrzebuję jej do testu, który muszę zaraz skończyć
1 paź 19:44
Trivial:
xy − 3x + 2y = 0
| | dy | | dy | |
y + x |
| − 3 + 2 |
| = 0 |
| | dx | | dx | |
1 paź 20:49
Cysia: Dziękuję
6 paź 18:37