Oblicz potęgi
Magdaaa:*: 6 x 1024 x 2 x 1030
6,67 x 10−11 x −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( 1,5x 1011 ) 2
1 paź 18:02
5-latek: A co oznacza x ?
Wedlug mnie jest to niewiadoma i
1 paź 18:04
Magdaaa:*: razy ( nie wiedziałam jak to zapisać)
1 paź 18:07
5-latek: Ze szkoły podstawowej wiesz ze
| | b*c | |
a* |
| możemy zapisac jako |
| | d | |
a=6,67*10
−11
b= 6*10
24
c=2*10
30
d= 1,5*10
11
czyli naszse wyrażenie możemy zapisac tak
| 6,67*10−11*6*1024*2*1030 | |
| |
| (1,5*1011)2 | |
Również z eszkoly podstawowej wiemy ze mnożenie jest przemienne wiec możemy to zapisac tak
| 6,67*6*2*10−11*1024*1030 | |
| |
| (1,5*1011)2 | |
W liczniku weź kalkulator i policz ile to jest 6,67*6*2 a także masz jednokw e podstawy wiec
dodaj wykładniki poteg
W miowniku zastosuj znany ze szkoły podstawowej wzor (a*b)
n= a
n*b
n
Zobacz może się cos skroci ? Przy dzieleniu będziesz miała jednakowe podstawy wiec wykładniki
odejmujemy . Koniec zadania
1 paź 18:38
Magdaaa:*: Dziękuje bardzo <3 !
1 paź 19:35