matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwia
Kacpi:
Rozwiąż równanie U { 10
x
+ 10
−x}{ 10
x
− 10
−
x}= 5
1 paź 17:23
Janek191:
10
x
+ 10
−x
= 5
10
x
− 10
−x
1 paź 17:25
J:
podstaw: t = 10
x
i t > 0
1 + (1/t)
dostajesz:
= 5 ... i działaj..
t − (1/t)
1 paź 17:25
J:
1
w liczniku oczywiście: t +
t
1 paź 17:26
Janek191:
10
x
+ 10
−x
= 5*10
x
− 5*10
−x
6*10
−x
= 4*10
x
1
10
x
= t > 0 10
−x
=
t
6
= 4 t / * t
t
4 t
2
= 6
3
t
2
=
2
√
3
t =
= 0,5
√
6
√
2
10
x
= 0,5
√
6
log 10
x
= log 0,5
√
6
x = log 0,5
√
6
===========
1 paź 17:34