Matematyka
Mata: Motocyklista poruszający się ze stałą prędkością przejechał drogę z miasta A do miasta B w
ustalonym czasie. Jeśli jechałby z prędkością o 2 km/h mniejszą, to czas przejazdu byłby o 15
min. dłuższy; gdyby zaś jego prędkość była o 8 km/h większa, to czas przejazdu byłby o 48 min.
krótszy. Z jaką prędkością jechał motocyklista i w jakim czasie przebył drogę z A do B? Jak
daleko jest z miasta A do miasta B?
Prosze o pomoc i wyjasnienie
1 paź 17:05
Janek191:
v*t = S
( v −2)*( t + 0,25) = S
( v + 8)*( t − 0,8) = S
−−−−−−−−−−−−
1 paź 17:08
Mata: I powymnażc?
1 paź 17:10
Janek191:
( v − 2)*( t + 0,25) = v*t
( v + 8)*( t − 0,8) = v*t
v*t + 0,25 v − 2 t − 0,5 = v*t
v*t − 0,8 v + 8 t − 6,4 = v*t
0,25 v − 2 t = 0,5 / * 4
−0,8 v + 8 t = 6,4
v − 8 t = 2
− 0,8 v + 8 t = 6,4
−−−−−−−−−− dodajemy stronami
0,2 v = 8,4
v = 42 [ kmh ]
=====
8 t = v − 2
8 t = 40
t = 5 [ h ]
===
S = v*t = 42* 5 = 210 [ km ]
=================
1 paź 17:16
Janek191:
15 min = 0,25 h
48 min = 0,8 h
1 paź 17:23
Mata: Dziekuje
1 paź 17:29