Prawdopodobieństwo
łup łup: Ze zbioru liczb dwucyfrowych dodatnich losujemy kolejno dwa razy ze zwracaniem jedną liczbę.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) suma wylosowanych liczb będzie liczbą mniejszą od 30
Jak to zrobić? Myślałam, żeby spróbować jakoś zrobić to ciągiem.
Ω = 90*90 = 8100
Wtedy dopiero dla 19 możemy znaleźć jedną liczbę − 10
18 − 2 liczby można znaleźć (11, 10)
17 − 3 liczby (12, 11, 10)
16 − 4
...
10 − 19
Wtedy stosujemy wzór na sumę ciągu:
| | 11 | |
A jednak w odpowiedziach do zbioru mam odp: |
| |
| | 1620 | |
Czy mógłby ktoś mi pomóc w tym zadanku i jakoś łopatologicznie wszystko wyjaśnić? Bardzo proszę
1 paź 16:52
wmboczek: dla 10 − 9 liczb
1 paź 17:00
===:
..."zakiwałeś/zakiwałąś" się na amenus
Co TY chcesz tą sumą ciągu policzyć

?
1 paź 17:00
J:
(10,11) (10,12) (10,13) ..... (10,19) = 10
(11,10) (11,11) (11,12) .......(11,18) = 9
(12,10) (12,11) (12,12) .......(12,17) = 8
....................................
(19,10) .....................= 1
Suma: = 55
| | 55 | |
P(A) = |
| = U{11}}1620} |
| | 8100 | |
1 paź 17:03