udowodnij, że dla każdego n
Irena: Pomóżcie! Udowodnij, że dla każdego n∊N wartość różnicy 111...11(2n cyfr) − 222...22 (n cyfr)
jest kwadratem liczby naturalnej
1 paź 16:25
Kacper:
Wrzucasz zadania dla chętnych, ale ich rozwiązywanie polega na znalezieniu samej drogi
rozwiązania
1 paź 16:41
ZKS:
10
2n + 10
2n − 1 + ... + 10 + 1 − 2 * 10
n − 2 * 10
n − 1 − ... − 2 * 10 − 2
| 1 | | 2 | | 1 | |
| (102n − 1) − |
| (10n − 1) = |
| (102n − 1 − 2 * 10n + 2) = |
| 9 | | 9 | | 9 | |
| 1 | | 10n − 1 | |
| (102n − 2 * 10n + 1) = ( |
| )2 |
| 9 | | 3 | |
Dla Ciebie zostało udowodnić podzielność wyrażenia 10
n − 1 przez 3.
1 paź 19:20
Irena: ZKS: ok,dzięki!
8 paź 14:30