Indukcja matematyczna - podzielność
kamil: Zadania z indukcji matematycznej, dotyczące podzielności :
1) 6|n
3+5n
Zał:
6|m
3+5m
Teza:
6|(m+1)
3+5(m+1)
Dowód:
| | 1 | | 1 | |
(m+1)3+5(m+1)=m3+3m2+3m+1+5m+5=m3+5m+3m2+3m+6=m3+5m+6( |
| m2+ |
| m)+6 |
| | 2 | | 2 | |
Czy można to tak zapisać, jak tu :
| | 1 | | 1 | |
6( |
| m2+ |
| m)+6  ? |
| | 2 | | 2 | |
Jeśli nie, to w jaki sposób?
2)
25|2
n+2*3
n+5n−4
Zał :
25|2
m+2*3
m+5m−4
Teza:
25|2
m+1+2*3
m+1+5(m+1)−4
Dowód :
| | 1 | |
2m+1+2*3m+1+5(m+1)−4=2*2m+2*3*3m+5m+5−4=6*2*2m+2*3*3m+5m−4+ |
| *25 |
| | 5 | |
Proszę o ocenę i ewentualne poprawki.
1 paź 16:21
kamil: | | 1 | |
W ostatniej linii powinno być 6*2m+2*3m+5m−4+ |
| *25 |
| | 5 | |
1 paź 16:27
Janek191:
1o
m = 1
13 + 5*1 = 6 ok
2o
6 I m3 + 5 m , więc m3 + 5 m = 6 k, gdzie k ∊ℕ1
zatem
( m +1)3 + 5*( m + 1) = m3 + 3 m2 + 3 m + 1 + 5 m + 5 =
= m3 + 5m + 3 m2 + 3 m + 6 = 6 k + 3m*( m + 1) + 6
Liczba m*( m +1) dzieli się przez 2, więc 3m*( m +1) dzieli się przez 6,
dlatego 6 k + 3m*( m +1) + 6 dzieli się przez 6.
Na mocy indukcji matematycznej jest 6 I ( m3 + 5 m )
1 paź 16:38
kamil: Dzięki. a ten drugi przykład?
1 paź 16:47
Janek191:
2n+2*3n + 5 n − 4 = 4*2n*3n + 5 n − 4 = 4*6n + 5 n − 4
25 I 4*6n + 5 n − 4 więc 4*6n + 5 n − 4 = 25 k ⇒ 4*6n = 25 k − 5 n +4
k ∊ℕ1
1o
n = 1 4*61 + 5* 1 − 4 = 25 ok
2o
4*6n+1 + 5*( n +1) − 4 = 4*6*6n + 5 n + 5 − 4 =
= 6* 4*6n + 5 n + 1 = 6*( 25 k − 5 n + 4) + 5 n + 1 =
= 25*6 k − 30 n + 24 + 5 n + 1 = 25*6k − 25 n + 25 =
= 25*( 6 k − n + 1)
1 paź 16:54
Benny: (n+1)
2+5(n+1)=(n+1)[(n+1)
2+5]=(n+1)(n
2+2n+6)=6(n+1)+(n+1)(n
2+2n)=6(n+1)+n(n+1)(n+2)
Chyba wiesz, że to całe wyrażenie dzieli się przez 6?
1 paź 16:55
Benny: Oczywiście na początku ma być (n+1)3
1 paź 16:57
kamil: Nie rozumiem nic z tego, mógłbyś przekształcić moje wyrażenie? Ja robię to trochę innym
sposobem, i nie chciałbym się uczyć nowego bo wszystko mi się myli. Chodzi o przykład 2, bo
podejrzewam,że tylko wynik na końcu u mnie jest zły prawda?
1 paź 17:20
kamil: Nie rozumiem co za przekształcenia są na początku drugiego zadania.
1 paź 17:47