funkcja spełnia warunek
Irena: Funkcja f dla każdego x∊R spełnia warunek: f(x2 − 1) =2 − 3f(x). Oblicz f(√2)
Proszę o pomoc
1 paź 16:06
Kacper:
Jaki poziom nauczania?
1 paź 16:20
Irena: kl 1 LO
1 paź 16:31
Irena: dla chętnych
1 paź 16:31
Kacper:
A ty chętna?

To samej trzeba
1 paź 16:34
Irena: ja "dobra ciocia" która chce pomóc
1 paź 16:35
Irena: Kacper, jak możesz to zasugeruj coś na początek...
1 paź 16:42
Kacper:
Jak się nie pomyliłem w rachunkach, to f(
√2)=1,5
1 paź 16:47
Kacper:
Skorzystaj z faktu, że x
2−1=(x+1)(x−1) i zobacz co potrzebujesz do obliczenia f(
√2)
1 paź 16:48
Irena: myślałam, że x2 − 1 =√2, i z tego otrzymałam x=√1+√2 i x= − √1+√2
1 paź 17:10
Irena: ale chyba nie o to chodzi
1 paź 17:11
wmboczek: Można wykazać parzystość i kolejno rozpisać f(1), f(0), f(−1)
Mój wynik to 1/2
1 paź 19:33
ZKS:
Zgadzam się, aby pokazać parzystość tej funkcji i wszystko ładnie wychodzi.
1 paź 19:36
Mila:
1) f(x
2−1)=2−3*f(x)
x=1⇔
f(0)=2−3*f(1)
x=0⇔f(−1)=2−3*f(0)
2) x→−x
f(x
2−1)=2−3*f(−x)
x=1
f(0)=2−3*f(−1)
3)
2−3*f(1)=2−3f(−1)⇔
f(1)=f(−1)
4)f(−1)=2−3*f(0) i
f(0)=2−3*f(−1)⇒f(−1)=2−3*(2−3*f(−1))
f(−1)=2−6+9*f(−1)
=========
5) x=
√2
f(
√22−1)=2−3*f(
√2)
f(1)=2−3*f(
√2)
Może nigdzie się nie pomyliłam.
1 paź 20:47
ZKS:
1 paź 20:48
Mila:
1 paź 20:51
Mila:
To chyba za trudne dla pierwszaków, zdaje się, że nowy ambitny zbiór "wchodzi" do szkół.
1 paź 20:52
Kacper:
| | 1 | |
Rzeczywiście nie podzieliłem przez 3  Wynik jest |
| |
| | 2 | |
1 paź 21:17
Kacper:
To są zadania z olimpiad, a nie ze zbioru zadań
1 paź 21:17
zombi: Równań funkcyjnych chyba nie ma w programie szkoły średniej, ale jeśli się pojawiły to w sumie
dobrze, bo to ciekawe zadanka.
1 paź 21:27
Kacper:
Nie ma i nie było, i nie będzie
1 paź 21:29
Mila:
Witaj Kacper, masz linka do tych zadań?
1 paź 21:33
Kacper:
Mila 
Nie mam, ale widziałem podobne w różnych zbiorach z konkursów i dlatego tak myślę.
Może to jakiś regionalny konkurs?
2 paź 06:46
Irena: Mila: dzięki wielkie!
8 paź 14:27