zad 1,Oblicz granicę.
Ola: zad1. Oblicz granicę.
| | 4x4−2x2 | |
a) lim x−−> +∞ |
| |
| | 2x4+1 | |
d)lim x−−>
∞ sin(2x)
Zad2. W półkole o promieniu r wpisano trójkąt prostokątny o największym polu. Podaj wymiary
prostokąta.
1 paź 15:27
Janek191:
więc
| | 4 − 0 | |
lim f(x) = |
| = 2 |
| | 2 + 0 | |
x→
∞
1 paź 15:30
J:
c) dobrze przepisane ?
1 paź 15:30
Ola: tak
1 paź 15:32
J:
a do czego zmierza x ?
1 paź 15:32
Krzyś : | | x4(4−2x2) | | 4 | |
a)lim x→∞ |
| = |
| =2 |
| | x4(2+1x4) | | 2 | |
1 paź 15:33
Janek191:
| | sin 2x | | sin 2x | | x | |
f(x) = |
| = |
| * |
| *2 |
| | sin x | | 2x | | sin x | |
Pytanie
x → ?
1 paź 15:33
J:
| | 2sinxcosx | |
c) ..pewnie: x → 0 ... = lim |
| = lim2cosx = 2 |
| | sinx | |
1 paź 15:34
Ola: lim x dąży do 2 w b)
1 paź 15:34
Krzyś : Za wolno pisze

...
1 paź 15:34
J:
pytanie było o c)
1 paź 15:35
Janek191:
| | √x + 2 − 2 | | x + 2 − 4 | |
b) f(x) = |
| = |
| = |
| | x − 2 | | (√x + 2 +2)*( x − 2) | |
więc
| | 1 | | 1 | |
lim f(x) = |
| = |
| |
| | √2 + 2 + 2 | | 4 | |
x→2
1 paź 15:38
Ola: do zera
1 paź 15:38
J:
no to masz : lim = 2
1 paź 15:40
J:
Zad 2. Jakiego prostokąta ?
1 paź 15:43
Ola: a przykład d i zad 2 umie ktoś ?
1 paź 15:43
Ola: W półkole o promieniu r wpisano prostokąt o najwiekszymm polu. Podaj wymiary prostokąta
1 paź 15:45
J:
| | 1 | |
P = x*y oraz: ( |
| y)2 + x2 = r2 ..... stąd oblicz : y , podstaw do pierwszego |
| | 2 | |
równania i szukaj maksimum funkcji P(x)
1 paź 15:48
Janek191:
d) Dla x → ∞ granica funkcji nie istnieje.
1 paź 15:51