znaleźć największą i najmniejszą wartość wyrażenia
Irena: znaleźć najmniejszą i największą wartość wyrażenia a
2 + ab + b
2, jeśli wiadomo, że
1≤ a
2 + b
2 ≤2
Proszę o pomoc
1 paź 14:38
ICSP: Nie wiem czy to dobra droga ale ja próbowałbym tak:
a = rcosΦ
b = ysinΦ
gdzie:
r ∊ [1 ,
√2] i Φ ∊ [0 , 2π)
Wtedy :
| | 1 | |
a2 + ab + b2 = r2(1 + |
| sin(2Φ)) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
Mamy teraz : 1 ≤ r2 ≤ 2 oraz |
| ≤ 1 + |
| sin(2Φ) ≤ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Wystarczy pomnożyć te dwie nierówności stronami.
1 paź 14:58
ICSP: b = rsinΦ
1 paź 15:08
Irena: raczej nie tędy droga, bo to zad dla chętnych ale z kl 1 LO
1 paź 15:21
Kacper:
Irena jaka to szkoła?
1 paź 16:23
Irena: LO Nysa
1 paź 16:26
henrys: podpowiedź: znajdź oszacowanie dolne i górne i sprawdź czy istnieją takie a i b, dla których to
wyrażenie osiąga krańcowe wartości oszacowania.
1 paź 16:49
ZKS:
| | 1 | |
Wychodzi mi tak samo jak u ICSP minimum równe |
| oraz maksimum równe 3. |
| | 2 | |
1 paź 16:55
henrys: minimum =0 max=3
1 paź 16:55
henrys: a nie, pomyłka
1 paź 16:56
PW: Ireno, a uczyliście się ostatnio o nierówności między średnią geometryczną i arytmetyczną?
1 paź 17:01
PW: Nie ma dialogu − nie ma podpowiedzi.
1 paź 17:14
Irena: PW: ja to "dobra ciocia" co chcę pomóc

. O takiej nierówności w kl1 LO chyba jeszcze nie
było...
1 paź 17:14
PW: No to jak − chcesz pomagać, a minimum programowego nie znasz? Spytaj w takim razie
"pomocobiorcę".
1 paź 17:17
Irena: PW: widzę, że bardziej wychodzi Ci pouczanie niż pomaganie:(
p.s. nierówność Cauchy`ego jest studiach a nie w kl1 szkoły średniej. Nie mniej jednak
dziękuję za zainteresowanie tematem
1 paź 19:54
wmboczek: Jak wykazać na poziomie 1LO, że max będzie na linii a=b a min na a=−b?
1 paź 20:00
PW: Daruj sobie oceny. Przecież powiedziałem jak to rozwiązać.
Wskazówka:
Znana jest nierówność (założenia pomijam):
Zastosuj ją do oszacowania |ab| =
√a2b2.
Zdolniejszy uczeń pierwszej klasy jest w stanie udowodnić nierówność (*) jednym palcem, nawet
jeśli jej nie było na lekcji.
1 paź 20:11
ZKS:
Bardzo łatwo.
−(a + b)2 ≤ 0 ≤ (a − b)2
Minimum dla a + b = 0, natomiast maksimum dla a − b = 0.
1 paź 20:13
PW: ZKS, to mają być konkretne liczby, ekstrema sumy
a2 + ab + b2
przy podanym warunku dla a2 + b2.
1 paź 20:17
ZKS:
PW idąc dalej otrzymamy przy szacowaniu
−(a
2 + b
2) ≤ 2ab ≤ a
2 + b
2
| | a2 + b2 | | a2 + b2 | |
− |
| ≤ ab ≤ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a2 + b2 | | a2 + b2 | |
a2 + b2 + ab ≥ a2 + b2 − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
minimum dla a2 + b2 = 1, wartość wynosi |
| |
| | 2 | |
| | a2 + b2 | | 3 | |
a2 + b2 + ab ≤ a2 + b2 + |
| = |
| (a2 + b2) |
| | 2 | | 2 | |
maksimum dla a
2 + b
2 = 2, wartość wynosi 3.
1 paź 20:20
ZKS:
Jak taki sposób dla licealisty jest za trudny to już nie mam pomysłu innego.
1 paź 20:26
Benny: Mi się pomysł podoba
1 paź 20:31
PW: Jasne, to samo proponowałem:
jako efekt zastosowania nierówności między średnimi. Mówiąc między nami bardziej wierzę w
znajomość tej nierówności przez pierwszaka niż to co zaproponowałeś (proste, ale genialne,
tego uczeń nie wymyśli, no jeden na stu, który już w gimnazjum główkował).
1 paź 20:34
ZKS:
Mój post z 20:13 był tak naprawdę skierowany do
wmboczek, który pytał
" Jak wykazać na poziomie 1LO, że max będzie na linii a=b a min na a=−b? ".

Dalej już się samo potoczyło.
1 paź 20:42
PW: Szukał ekstremum funkcji f(x,y) = xy w pierścieniu kołowym?
1 paź 20:48
henrys: hmmm, górne oszacowanie i max dostajemy od razu z nierówności (a+b)
2≥0
| a2+b2 | |
| ≥ab dla każdego ab. |
| 2 | |
Nad dolnym trzeba trochę popracować
1 paź 20:55
henrys: (a−b)2≥0
1 paź 20:58
henrys: kurde, nie widziałem co pisaliście
1 paź 21:04
wmboczek: do ZKS, PW
tak właśnie chodziło o ekstremum xy i x2+y2
O ile oszacowanie górne daje się zrobić na piechotkę (suma max) o tyle z dolnym nie mogę
uzasadnić przekonująco na poziomie 1LO
coś się zakręciłem na
xy=k wyrażone przy pomocy x+y=k hiperbola → prostą
min wew pierścień i prosta do niego styczna
2 paź 07:46
Irena: Dzięki wszystkim za pomoc. Pierścień kołowy był dobrym pomysłem (bardziej przemawiał do
wyobraźni), a mnie osobiście nierównść Cauchy`ego odpowiada.
8 paź 14:13