Zadanie.trygonometria
Pomocy. Szybko: Wykaz, że jeśli α , β należą (0, π/2) i cosα=1/7 i cosβ= 13/14 to α−β= π/3
1 paź 12:41
Benny: cos(α−β)=cosα*cosβ+sinα*sinβ
Ktoś na pewno poda lepszy sposób, ale na razie łap to
1 paź 13:24
woźny:
czyżby klasówka?
1 paź 13:29
Janek191:

y
2 = 14
2 − 13
2 = 196 − 169 = 27
y = 3
√3
−−−−−
z
2 = 14
2 − 2
2 = 196 − 4 = 192 = 64*3
z = 8
√3
więc
a = 11
b = z − y = 8
√3 − 3
√3 = 5
√3
dlatego
x
2 = a
2 + b
2 = 11
2 + ( 5
√3)
2 = 121 + 75 = 196
x = 14
=====
I AB I = 14 , I AC I = 14 i I BC I = x = 14
| π | |
więc Δ ABC jest równoboczny, czyli α − β = 60o = |
| |
| 3 | |
1 paź 13:29
daras: @
Pomocy. Szybko a kysz
1 paź 14:06