Rozwiąż równanie:
zuzm_homeschooling: Rozwiąż równanie :
((25*sqrt (5))/0,2)2x =5(x2 +10)
Próbuje go rozwiązać i calkem mi się udaje, ale przy końcówce delta wychodzi mniejsza od 0. Nie
wiem co dalej robić?
1 paź 11:32
J:
to jest nieczytelne
1 paź 11:44
J:
jeśli dobrze rozszyfrowałem te gryzmoły ... to masz równanie: x2 − 7x + 10 = 0 i Δ = 9
1 paź 11:52
zuzm_homeschooling: Ok, juz zmieniam...
( 25*√5 /0,2 )2x = 5(x2+10)
1 paź 11:54
J:
no dobrze odczytałem ... patrz wyżej, masz równanie jakie dostajesz
1 paź 11:55
zuzm_homeschooling: Hmm musialam cos źle zrobić. ..
Wyszlo mi 4x=x2+10, wiec x2−4x+10 co koglam zle zrobic?
1 paź 11:58
zuzm_homeschooling: Aaaa dobra juz wiem, dzięki!
1 paź 12:01
J:
| | 52*51/2 | |
(......)2x = ( |
| )2x = (57/2)2x = 57x ... |
| | 5−1 | |
...i masz : 7x = x
2 + 10 ⇔ x
2 − 7x + 10 = 0
1 paź 12:04