prawdopodobienstwo ...
beata: rzucamy dwa razy symetryczną kostką do gry. opisz zbiór zdarzeń elementarnych w tym
doświadczeniu losowym. oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń :
A. suma wyrzuconych na obu kostkach oczek jest równa 10 lub 12
B− za pierwszym razem wyrzucono liczbę parzystą
c− obie liczby są podzielne przez 3/
określ w tym doświadczeniu losowym przykład zdarzenia któe jest pewne(D) i przykład zdarzenia
które jest niemożliwe (E)
1 paź 10:14
J:
jakie mogą paść przykładowe wyniki przu dwukrotnym rzucie kostką ... napisz 3 przykłady
1 paź 10:16
beata: nie wiem bo nie rozumiem prawdobodobieństwa wcale wszystkie działy rozumiem tylko tego nie moge
zakumać
1 paź 10:21
J:
(1,2) ... za pierwszym razem 1 za drugim 2
(4,4) ... za pierwszym 4 , za drugim 4
(1,1) (1,2) (1,3) ... (1,6)
(2,1) (2,2) (2,3) ....(2,6)
............
(6,1) (6,2) .............(6,6)
policz ile jest zdarzeń elementarnych ?
1 paź 10:25
Janek191:
A = { (4,6),(5,5),(6,4),(6,6) }
B = { ( 2,1),(2,2),( 2,3),(2,4),(2,5),(2,6), (4,1), ... ,(4,6),(6,1), ... , (6,6) }
I A I = 4
I B I = 3*6 = 18
I Ω I = 6
2 = 36
| | I A I | | 4 | | 1 | |
P( A) = |
| = |
| = |
| |
| | I Ω I | | 36 | | 9 | |
−−−−−−−
C = { ( 3,3),(3,6),(6,3),( 6, 6) }
−−−−−−
D − zd. losowe : " suma liczb wyrzuconych oczek jest ≥ 2 "
E − zd. losowe : " iloczyn liczb wyrzuconych oczek jest równy 35 "
1 paź 14:04