Funkcje!!!! Proszę o pomoc<prosi>
Damian17: Dana jest funkcja f(x)=x2−(a+2)x+b, określona w zbiorze liczb rzeczywistych.
a) Dla a=−2 i b=0 rozwiąż graficznie nierówność f(x)>=2−x
b) Wiedząc że wykres funkcji f ma z osią OY punkt wspólny o współrzędnych (0,4), a jednym z
miejsc zerowy funkcji f jest liczba 3, ustal wartość współczynników a i b
8 gru 19:56
Damian17: pomoże ktoś

? bardzo będę wdzięczny
8 gru 19:58
Damian17: proszę o pomoc? chyba że ktoś już to robi...
8 gru 20:11
Damian17: Mógłby ktoś pomóc? proszę

!
8 gru 20:51
Damian17: wiem że jest dużo zadań ale czy ktoś się tego podejmie
8 gru 21:05
łona.: b)
jeśli współczędne to (0,4) to y=4 a x=0. podstawiasz to do wzoru i wyliczasz b oraz a... bedzie
Ci tutaj potrzebna taka klamerka ; d
4=0
2 − (a+2)0 +b
b=4− 0
2 + (a+2)0

czyli :
4= 0
2 − (a+2)0 + 4− 0
2 + (a+2)0 ... wyliczasz a.
jak znasz a − to wstawiasz do drugiego wzoru i wtedy masz b.................
tak mi się zdaje.
tez siedze nad podobnymi zadaniami
8 gru 21:15
łona.: nie przeczytałam o tej 3 ; p
jeśli jednym z miejsc zerowych jesli liczba 3......to to sie troche zmieni.
chyba Ci nie pomoge.. : (
8 gru 21:17
zefir:
To proste

a) podstawiasz a = −2 b=0
f(x) = x
2 −(−2+2)*x +0= x
2
f(x) ≥2 −x => x
2 +x −2 ≥0 Δ= 9
√Δ= 3 x
1= 1 v x
2= −2
ramiona paraboli skierowane do góry więc f(x) osiąga wartości nieujemne
dla x€< −2,1>
odp:
x€ < −2,1.>
b) P( 0, 4) => b= 4
i f(3)=0 => 3
2 −(a+2)*3 +4=0
−3a −6 +4 +9=0
a=
73
odp:
a=73 b = 4
I po co tyle lamentu? ....proponuję wziąć się solidnie do pracy
8 gru 21:17
Damian17: dzięki przepraszam z góry że tak lamentuje ale w czwartek test i mam do zrobienia 8 zadań
jeszcze pewnie jutro albo jeszcze dziś się zgłoszę
8 gru 21:27
zefir:
Zapraszamy
8 gru 21:28
anonim: czym jest Δ pod pierwiastkiem bo chyba nie moge tego rozszyfrowac?
6 cze 13:40