pigor: ..., M. proszę patrz i myśl np. tak :
log4x+logy2=1 i 2log√2 y = x4 i (*)
x>0 i y>0 i y≠1 ⇒
⇒
12log
2x+
1log 2 y= 1 /*2log
2y i
√22 (log√2 y) = x
4 ⇒
⇒ log
2x * log
2y= 2log
2y i
√2 log√2 y = x
2 ⇒
⇒ log
2y (log
2x−2)= 0 i y=x
2 i (*) ⇒ (log
2y=0 v log
2x−2=0) i y= x
2 ⇒
⇒ (log
2x
2=0 v log
2x−2=0) i y=x
2 ⇒ (2log
2x=0 v log
2x=2) i y=x
2 ⇒
⇒ (log
2x=0 v log
2x=2) i y=x
2 ⇒ (x=1 v x=4) i y= x
2 ⇒
⇒
(x=1 i y=1) v (x=4 i y=16), a stąd i z (*) wynika, że
tylko para liczb
(x,y)= (4,16) spełnia dany układ równań . ...