Nierówność wielomianowa
PotrzebnaPOMOC: Cześć.
Rozwiązując pewne zadanie doszedłem do pewnej nierówności wielomianowej której nie potrafię
rozwiązać, liczę na waszą pomoc.
720n3 − 737n2 − 225n + 952 > 0
Zadanie do tego momentu jest raczej dobrze zrobione.
30 wrz 21:49
daras: ..i pewnie zrobiłeś jakiej kroki w kierunku jej rozwiazania
więc pochwal się tu nimi
30 wrz 21:53
daras: a jesli nie bo....
to zapoznaj się po lewej stronie z niebieskimi zakładkami
30 wrz 21:55
30 wrz 21:55
PotrzebnaPOMOC: Właśnie nie potrafię tej nierówności obliczyć. Chciałem wyciągnąć n przed nawias ale chyba w
tym przypadku się nie da. Zastanawiałem się też nad Schematem Horneta ale są za duże liczby
bym mógł coś wyliczyć.
30 wrz 21:57
Qulka: wolfram alfa weź na pomoc
30 wrz 21:59
PotrzebnaPOMOC: Napisze całe zadanie całkiem możliwe, że się pomyliłem.
W pudełku znajduje się 8 losów pustych i pewna liczba losów wygrywających. Wybieramy losowo dwa
losy. Prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednego losu wygrywającego jest większe od
| | 17 | |
|
| . Ile było losów wygrywających w pudełku przed losowaniem. |
| | 45 | |
| | n+8 | | (n+7) ·(n+8) | |
IΩI = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
I z tego wychodzi mi ta nierówność.
30 wrz 22:06
Qulka: 16n + (n−1)n
30 wrz 22:14
Qulka: i wychodzi kwadratowe i wtedy delta
30 wrz 22:14
PotrzebnaPOMOC: A co z resztą?
ja zrobiłem tak:
| 16n · (n−1) · n | | 2 | |
| · |
| > U{ 17 }{ ( 45 ) |
| 2 | | (n+7) · (n+8) | |
Dwójki się skróciły i teraz pomnożyłem na krzyż. Następnie wszystkie nawiasy wymnożyłem ze sobą
i przeniosłem na jedną stronę. Źle zrobiłem?
30 wrz 22:20
Qulka: zamień • na + jak wyżej reszta dobrze
30 wrz 22:22
Mila:
8− liczba losów pustych (p)
n− liczba losów wygrywających
| | | | 12*8*7 | | 56 | |
P(pp)= |
| = |
| = |
| |
| | | | 12*(n+8)*(n+7) | | n2+15n+56 | |
A− co najmniej jeden los jest wygrywający
| | 56 | | n2+15n+56−56 | |
P(A)=1− |
| = |
| |
| | n2+15n+56 | | n2+15n+56 | |
45*(n
2+15n)>17(n
2+15n+56)
Dokończ.
30 wrz 22:28
PotrzebnaPOMOC: Qulka nie mogę dodać bo we wzorze jest { IAI }{ IΩI } więc ja pomnożyłem IAI { 1 } · { IΩI }.
Mila dzięki za obliczenia ale nie wiem jak to zrobiłaś po za tym wynik wyszedł 1,8. Poprawna
odpowiedź to: 3 losy co najmniej.
30 wrz 22:49
PotrzebnaPOMOC: Poprawiłem
| IAI | | 1 | |
| więc ja pomnożyłem IAI · |
| . |
| IΩI | | IΩI | |
30 wrz 22:51
Qulka:
zatem
| 16n + (n−1)n | | 2 | |
| • |
| |
| 2 | | (n+7) · (n+8) | |
30 wrz 22:54
30 wrz 23:05
Mila:
30 wrz 23:06