Rówanie, wykaż że, logarytmiczne
Stubblefieldpl: Mam takie zadanie, próbowałem ale nie udało się rozwiązać.
Wykaż że:
| (log25(2)−1)*log2(5) | | 2 | |
| =log |
| |
| log2(5)+log5(2)+2 | | 5 | |
30 wrz 21:20
Eta: Zaraz Ci napiszę
30 wrz 21:28
Qulka:
| (log52−1)(log52+1) | | log52−1 | | log5(2/5) | |
| = |
| = |
| = |
| (log52+1)2 | | log52+1 | | log510 | |
= log
10(2/5)
30 wrz 21:29
Eta:
I oto ... nie mam już co pisać !
30 wrz 21:29
PW: Wskazówka:
log
25 = x ⇔2
x = 5
log
52 = y ⇔5
y = 2.
Po podstawieniu pierwszej równości do drugiej otrzymamy
(2
x)
y = 2,
czyli
xy = 1
co daje znany wzór
W ten sposób mozna lewą stronę przedstawić jako funkcję zależną tylko od log
25.
30 wrz 21:33
Stubblefieldpl: Dzięki
30 wrz 21:37
Köter : Czy mógłby ktoś rozpisać ten mianownik
1 paź 09:57
J:
| | 1 | | 1 + (log52)2 + 2 log52 | |
log25 + log52 + 2 = |
| + log52 + 2 = |
| = |
| | log52 | | log52 | |
1 paź 10:11
Köter : Dzięki
1 paź 10:42