Planimetria. Trójkąt wpisany w okrąg.
Lulu: 1. Oblicz pole trójkąta równoramiennego o kącie przy wierzchołku równym 120 st., jeśli trójkąt
ten jest wpisany w okrąg o promieniu 8.
30 wrz 20:17
Mila:

I sposób.
R=8, |AC|=|BC|=8
| | 1 | | √3 | |
P= |
| *8*8*sin(120o)=32*sin(60o)=32* |
| =16√3 |
| | 2 | | 2 | |
II sposób
|DB|=4
√3
h
√3=4
√3
h=4
30 wrz 20:32
5-latek:

czyli okrag jest opisany na trojkacie
α−masz dane bo 30 stopni
R=8 wylicz a
Potem skorzystaj z własności trojkata 30,60,90 i wylicz b i h
Wzor na pole znasz
30 wrz 20:36
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Może tak być ?
30 wrz 20:39
Mila:
Cześć.
Oczywiście. Będzie bez funkcji trygonometrycznej przy rozwiązywaniu Δ.
30 wrz 20:48