zadanko własciwie koncówka
ula: witam wszystko juz policzyłam i zatrzymałam się tu (wiem to jest proste ale jakos zawsze tego
unikałam i nie umiałam nie wiem czemu )
8178/372104 razy 100% =
8178/363926 razy 100% =
30 wrz 20:14
:): x*100%=x
30 wrz 20:16
ula: 
: rozpiszesz
30 wrz 20:16
:): no ale nie ma co...
30 wrz 20:17
30 wrz 20:18
ula: znaczy chodzi mi ile wyjdzie w podpunkcie pierwszym i drugim o wynik
30 wrz 20:19
henrys: 8178/372104 razy 100% ≈2,2%
30 wrz 20:20
Janek191:
| 8 178 | |
| *100% ≈ 2,198 % |
| 372 104 | |
30 wrz 20:20
ula: a drugi pod punkt
30 wrz 20:25
5-latek: No jak moglas pozwolic na to zeby CI ukradli kalkulator
30 wrz 20:27
ula: nie kalkulatrów to ma 7 w domu sie tak składa
30 wrz 20:28
PW: Ja w ogóle jestem wrogiem działań typu
15·100%
− dla mnie to napis bez sensu. Symbol % w ogóle nie powinien się pojawiać w rachunkach.
Definicja jest następująca:
Jaki sens w świetle tej definicji ma napis 15·100%? Żaden, brakuje liczby x.
30 wrz 20:51
henrys: | | p | |
też kiedyś protestowałem przeciw zapisowi p%= |
|  , |
| | 100 | |
| | 1 | |
liczbą x jest wtedy 1 i procent jest traktowany jak liczba |
| |
| | 100 | |
procent (setna część) tak jak każdy ułamek jest funkcją liniową i zawsze dotyczy jakiegoś x
(niekoniecznie liczby), możemy mówić o części setnej
30 wrz 21:27
PW: A tak w ogóle to jaka była treść zadania?
30 wrz 21:37
henrys: dokładnie współczynnikiem proporcjonalności y=ax
30 wrz 21:37
henrys: 
zadanie było bez sensu, ale co szkodzi podyskutować
30 wrz 21:38