[2 LO] Wykresy funkcji
Desperat3001: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie:
a) (x + 3)
2 = m + 1 ma dwa rozwiązania ujemne
| | 5 − m | |
b) |x − 3| − 2 = |
| ma dwa rozwiązania dodatnie. |
| | 4 | |
30 wrz 20:01
olekturbo: a )
Δ > 0
x1x2 > 0
x1 + x2 < 0
30 wrz 20:01
Desperat3001: Nie rozumiem.
30 wrz 20:05
henrys:

można i tak
f(x)=(x+3)
2
f(0)=3
2=9
dla 0<m+1<9 mamy dwa rozwiązania ujemne
czyli dla −1<m<8
30 wrz 20:11
henrys:

albo
f(x)=(x+3)
2−1
f(0)=8
dla −1<m<8 mamy dwa rozwiązania ujemne
30 wrz 20:13
Mila:

1)
Rozwiązujemy graficznie:
1) f(x)=(x+3)
2
2) y=m+1
Dwa rozwiązania ujemne dla
y=m+1∊(0,9) (różowa prosta przecina wykres w dwóch punktach o ujemnych wsp. x−owych)
0<m+1<9 /−1
−1<m<8
30 wrz 20:17
Desperat3001: Dziękuję, a b)?
30 wrz 20:44
Mila:
Spróbuj narysować wykres funkcji
f(x)=|x−3|−2
i takie samo rozumowanie przeprowadź, jeśli Ci nie wyjdzie, to napisz, narysuję.
30 wrz 20:46
Desperat3001: Fajnie by było, bo w odpowiedziach wychodzi m = (1,13) i nie wiem skąd to 13 się wzięło.
30 wrz 21:07
Mila:

Możesz przesuwać prostą poziomą od (−2) do góry aż do 1. Wtedy masz przecięcie wykresu w dwóch
punktach ,
( patrz różowa prosta), których pierwsza wsp. jest dodatnia.
⇔
−8<5−m<4 /−5
−13<−m<−1 /*(−1)⇔13>m>1⇔
1<m<13
30 wrz 21:24
Desperat3001: Już wszystko jasne, dzięki.
30 wrz 21:45
Mila:
30 wrz 22:43