Oblicz granicę ciągu (an)
M4RC!N: Oblicz granicę ciągu (an):
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać tego typu zadanie?
Z góry bardzo dziękuję
30 wrz 19:52
olekturbo: na górze jest suma ciagu arytmetycznego o r = 1
30 wrz 19:52
M4RC!N: | | (1+2n) | |
Czyli góra będzie się równać |
| *n ? |
| | 2 | |
30 wrz 19:54
olekturbo: | | a1+an | | 1+2n | | 1 | | 1 | |
Sn = |
| *n = |
| *n = ( |
| +n)n = |
| n +n2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | | |
lim |
| = 1 bo dzielisz przez najwyzsza potege mianownika |
| | n2+1 | |
n−>
∞
30 wrz 19:55
ICSP: | | 1 + 2 + ... + 2n | | | | 2n2 + n | |
an = |
| = |
| = |
| → 2 |
| | n2 + 1 | | n2 + 1 | | n2 + 1 | |
30 wrz 19:56
M4RC!N: @olekturbo Zrobiłem tak jak Ty, ale wynik się nie zgadzał z odpowiedzią z książki. Coś więc się
nie zgadza
30 wrz 20:00
olekturbo: jak @ICSP
30 wrz 20:01
M4RC!N: @ICSP Dziękuję bardzo za rozwiązanie
30 wrz 20:01
olekturbo: nie *n a 2n
30 wrz 20:01
M4RC!N: No tak zauważyłem

w sumie to mam jeszcze jedno pytanko do drugiego przykładu, a mianowicie jak mam zapisane
w liczniku 1+2+3+....+n+(n+1) to jaki będzie ostatni wyraz tego ciągu? n+(n+1)?
30 wrz 20:07
:): n+1
30 wrz 20:09
:): pierwszy wyraz to jakby 0+1=1
a ostatni to n+1
więc masz n+1 wyrazów
30 wrz 20:10
M4RC!N: Okej, to możesz mi powiedzieć czy dobrze zrobiłem ten przykład?
| | 1+2+3+...+n+(n+1) | | (1+n+1)*n+1 | | (1+n)*2 | |
an= |
| = lim |
| : |
| = |
| | 1+2+3+..+n | | 2 | | 2 | |
| | n2+3n+2 | | n2+n | | n2+3n+2 | | 2 | |
= lim |
| : |
| = lim |
| * |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | n2+n | |
30 wrz 20:20
ICSP:
30 wrz 20:27
:): | | (1+(n+1)) | | 1+n | | (1+(n+1)) | | 2 | |
an= |
| *(n+1):( |
| *n)= |
| *(n+1)*( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | n(n+1) | |
co nie..
30 wrz 20:27
M4RC!N: Dzięki wielkie za pomoc
30 wrz 20:39