.
Etna: | | log2+log(2x+3) | |
log(2x−1)= |
| |
| | 2 | |
Jak obliczyć x?
30 wrz 19:36
olekturbo: 2 = log100
loga + logb = logab
30 wrz 19:38
Etna: Tak, wiem jednak nie wiem jak tego tutaj użyć
30 wrz 19:54
Eta:
założenie 2x>1 ⇒ x>0
2*log(2x−1)=log2(2x+3) ⇒ (2x−1)2=2*2x+6 ⇒ (2x)2−4*2x−5=0
(2x−5)(2x+1)=0 ⇒ 2x=−1 −− sprzeczność lub 2x=5 ⇒ x=log25
30 wrz 20:52
daras: przez chwilę myślałem, że piszesz sama ze sobą

miłego wieczoru
η!
30 wrz 22:02
Eta:
Miłego
daras
Eta ≠
Etna
30 wrz 22:04
daras: wiem o Etna to kobieta wulkan
30 wrz 22:14