Logarytmy
WH: Czy można liczyć nierówności logarytmiczne metodą podstawienia tak jak równania? I jeśli tak to
jak to "skończyć" tzn np w zadaniu
| 1 | | 1 | |
| − |
| > 0 |
| log3 x − 2 | | log3 x | |
wyszło mi
t
1 = 0 i t
2 = 2
no i teraz robimy parabolę i coś robimy z t∊(−
∞,0)u(2,+
∞)
czy podstawiamy log
3x = t czy wogóle wszystko zostało sknocone?
Jeśli ktoś mógłby pokazać mi na podstawie tego przykładu jak to zrobić to byłbym bardzo
wdzięczny
30 wrz 19:35
===:
−zacznij od Dziedzin

−jeśli podstawienie ... to i założenie
30 wrz 19:38
WH: dziedzina wyszła mi x∊(9, +
∞)
a przy podstawieniu jest t∊R i dalej stoje w tym samym miejscu, co zrobić z tym podstawieniem
30 wrz 19:40
WH: naprawdę potrzebuję pomocy .__.
30 wrz 19:49
olekturbo: to nie podstawiaj
30 wrz 19:50
WH: | | 1 | | 1 | |
jeśli |
| zmienię tym wzorem |
| = x−1 to wtedy będzie (log3x)−1 czy |
| | log3x | | x | |
log
3x
−1 czy to, to samo i przestaje już myśleć?
30 wrz 20:05
olekturbo: wersja z nawiasem
30 wrz 20:05