predkosc droga
hdidh: rowerzysta przejechał pewien odcinek drogi w ciągu 45 minut. jeśli zmniejszylby średnia
prędkość o 2 km/h to trasę o 9 km dłuższa przejechalby w ciagu 80 min. oblicz długość trasy
przebytej przez rowerzystę i jego prędkość
30 wrz 19:34
===:
... i licz
30 wrz 19:42
hdidh: nie wiem dlaczego ale mi to nie wychodzi
30 wrz 20:16
Maryla27:
Spróbuj korzystając z własności proporcji (na krzyż).

v=20 km/h, s=15 km
30 wrz 20:32
Maryla27:
4s=3v
3(s+9)=4(v−2)
s = 3v / 4
30 wrz 20:35
Mila:
3*(S+9)=4(v−2)
3S+27=4v−8
v=20km/h
30 wrz 20:44