Dziedzina wyrażenia
światowa niewiedząca: Które liczby ze zbioru {−3,−2,−1,0,1,2,3} nie należą do dziedziny wyrażenia wymiernego x2+x−5
/ x3 −9x (pod kreską)?
Dziękuję.
8 gru 19:52
TypowaHumanistka.: ha

już wiem jak to rozwiązać

dziękuje. Pomocy nie potrzebuję..już.
8 gru 19:59
XZ.: By ustalić dziedzine musisz zrobić zał:
x3−9x ≠ 0
i rozwiązujesz:
x(x2−9)≠0
x≠0 ⋀ x≠3 ⋀ x≠−3
więc dziedziną jest Df=R/ {−3,0,3}
Do dziedziny nie należą {−3,0,3}
8 gru 20:01
XZ.: Aaaa...
8 gru 20:02
światowa niewiedząca: ale dziękuje, sprawdzę sobie

Zrobiłam to nieco inaczej, ale wynik ten sam

Ps. Różne nicki, bo na dwóch kompach pracuje
8 gru 20:07
XZ.:
8 gru 20:08
Daniela : dane sa takie katy ostre a i b,ze cos a =2/3 i sin b= 1/3 poslugujac sie wzorem
cos[a−b]=cosacos b+sin a .sin b.oblicz dokladna wartosc cos [a−b]
10 gru 22:42
lukas:
20 kwi 20:00
lukas: 2+2
20 kwi 20:02
6: αβγγπππΔΔΔΩΩ∞∞⊥
6 kwi 14:53