równianie
bimbam: mam przedyskutować ilość rozwiązań w zależności od parametru k
(2−k)x−(k2−4)y=8
dla k∊R−{−2;2} mam wyznaczyć po prostu x, natomiast y jest dowolne.
W odpowiedziach jest napisane, że x=−(k+2)y+8
Nie wiem jak taki wynik osiągnąć, bo mam
(2−k)x−(k2−4)y=8
(2−k)x+(4−k2)y=8
(2−k)x+(2−k)(2+k)y=8
gdyby po prawej stronie równania było jeszcze (2−k), to bym obustronnie podzielił przez (2−k) i
miałbym
x+(2+k)y=8
i ostatecznie
x=−(2+k)y+8
Wskazałby mi ktoś drogę jak osiągnąć ten wynik z odpowiedzi?
30 wrz 19:30
olekturbo: (k
2−4)y = (2−k)x−8
jaśniej ?
30 wrz 19:34
bimbam: no trochę tak, bo z tego co napisałeś wynika, że y zależy od x przy k różnych od (2) oraz (−2)
Jeśli wyznaczę z tego x, to wychodzi nadal mi,
a nie to co w odpowiedziach
30 wrz 19:46
ICSP: w odp jest błąd.
30 wrz 19:48
olekturbo: po co wyznaczasz x?
przeczytaj pytanie "mam przedyskutować ilość rozwiązań w zależności od parametru k"
rozwiązanie jest oznaczone ⇔ k2−4 ≠ 0
(k−2)(k+2) ≠0
D = R − {−2,2}
30 wrz 19:48
olekturbo: @ICSP nie ma bledu w odpowiedziach, bo nie ma tu tozsamosci ze wzgledu na to, ze w liczniku
jest jeszcze −8
30 wrz 19:48
bimbam: bo x jest podany w odpowiedziach
30 wrz 20:21