podobieństwo trójkątów
Natalia: Proszę o pomoc.
Trójkąty ABC i A`B`C` są podobne. Boki trójkąta ABC mają długości: AB = 4,8 cm, BC = 3,6 cm,
AC = 5,1 cm, a jego pole wynosi 8,27 cm2. Obwód trójkąta A`B`C` równa się 18 cm. Oblicz
długości boków trójkąta A`B`C` i jego pole.
30 wrz 19:21
===:
Policz obwód trójkąta ABC ... przyrównaj ... ustal k .... i tak dalej ...
30 wrz 19:25
wmboczek: Ob(ABC)=13,5
18/13,5=k (skala)
8,27*k2=pole A'B'C'
PS. P wcale nie wynosi 8,27
30 wrz 19:27
Natalia: Trójkąty ABC i A`B`C` są podobne. Boki trójkąta ABC mają długości: AB = 4,8 cm, BC = 3,6 cm, AC
= 5,1 cm, a jego pole wynosi 8,27 cm2. Obwód trójkąta
A`B`C` równa się 18 cm. Oblicz długości boków trójkąta A`B`C` i jego pole.
30 wrz 19:43
Natalia: Pomocy
30 wrz 19:47
5-latek: P=√p(p−a)(p−b)(p−c)
P= √13,5*8,7*9,9*8,4= √9767,142=
30 wrz 19:51