Pomocy proszę pilnie
Wariorreaktywacja: Wyznacz współrzędne punktu przecięcia symetralnych trójkąta ABC. Korzystając z tego, że punkt
ten jest równo odległy od wierzchołków trójkąta, podaj równanie okręgu opisanego na trójkacie
ABC.
a) A(0,0), B(4,−4) C(4,8)
Powiedzcie tylko jak to obliczyć krok po kroku , proszę pilnie
30 wrz 19:14
===:
Znaczy to tyle i aż tyle, że punkt ten jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie.
Znasz 3 punkty ... pisz równanie
30 wrz 19:17
===:
30 wrz 19:20
Janek191:
S = (a; b)
I AS I = I BS I i I AS I = I CS I
r2 = I AS I2
(x −a)2 + ( y − b)2 = r2
30 wrz 19:24
Wariorreaktywacja: A jakby ktoś liczby pod to podstawił , bo nie rozumiem co trzeba podstawić .
30 wrz 19:42
===:
Prosiłeś o wskazówkę a nie "gotowca"
30 wrz 19:46
Wariorreaktywacja: Nie chce gotowca , bo znowu będzie że dostanę na sprawdzianie 3+ , a nie 4

Ale tego zadania
wyjątkowo nie rozumię jak zacząść podstawiać . Jest dane że (x −a)
2 + ( y − b)
2 = r
2 , i
nie wiem jak to ugryźć , co podstawić pod te dane ..
30 wrz 19:53
5-latek: Najpierw napisz rownanie symetralnej boku AB i rownanie symetralnej boku BC
Wyznacz ich punkt przeciecia P
Wiesz co to jest symetralna ?
Odleglosc punktu P od np punktu A to jest dlugosc promienia okregu opisanego na trojkacie
I praktycznie po zadaniu
30 wrz 19:57
henrys: pod x i y podstawiasz współrzędne podanych punktów, dostajesz trzy równania z trzema
niewiadomymi.
A=(0,0)
(0−a)2+(0−b)2=r2
...
30 wrz 19:59
henrys: Witaj

albo tak jak napisał
5−latek
30 wrz 19:59
Wariorreaktywacja: Dzięki wielkie , już wiem jak to zrobić , dziękuje serdecznie
30 wrz 20:01
5-latek: Witaj
30 wrz 20:14