matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij tożsamość trygonometryczną
Kinga:
Udowodnij tożsamość trygonometryczną:
sinx
1 − cosx
b)
=
1 + cosx
sinx
ctgx − tgx
1
1
c)
=
−
sinx + cosx
sinx
cosx
30 wrz 19:03
===:
b) sin
2
x=1−cos
2
x i ok
30 wrz 19:06
===:
cos
2
x−sin
2
x
sinxcosx
cosx−sinx
1
1
=
=
−
sinx+cosx
sinxcosx
sinx
cosx
30 wrz 19:14
Eta:
sinx(1−cosx)
sinx(1−cosx)
sinx(1−cosx)
b) L=
=
=
=
(1+cosx)(1−cosx)
1−cos
2
x
sin
2
x
1−cosx
=
=P
sinx
30 wrz 20:56