Udowodnij tożsamość trygonometryczną
Izydor: Witam. Proszę o możliwie jak najdokładniejsze wytłumaczenie zadania. Z góry dziękuję.
Udowodnij tożsamość trygonometryczną:
a) 1/1+cosx = 1/sin2x − (1/sinx)*ctg
b) sinx/1+cosx = 1 − cosx/sinx
c) ctgx − tgx/sinx + cosx = 1/sinx − 1/cosx
30 wrz 17:55
30 wrz 17:57
Izydor: | | 1 | | 1 | | 1 | |
a) |
| = |
| − |
| * ctgx |
| | 1 + cosx | | sin2x | | sinx | |
| | sinx | | 1 − cosx | |
b) |
| = |
| |
| | 1 + cosx | | sinx | |
| | ctgx − tgx | | 1 | | 1 | |
c) |
| = |
| − |
| |
| | sinx + cosx | | sinx | | cosx | |
30 wrz 18:06
ICSP: Teraz łądniej. Ogólnie zadanie jest proste: Wychodzisz od jednej strony i starasz się ją
doprowadzić do wyrażenia występującego po stronie drugiej. Używasz przy tym poznanych
wcześniej tożsamości np: sin
2x + cos
2x = 1. Dla przykładu podpunkt a) :
a) Trudniejszą stroną jest strona prawa, więc to od niej zacznę :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | cosx | |
P= |
| − |
| * ctgx = |
| − |
| * |
| = |
| | sin2x | | sinx | | sin2x | | sinx | | sinx | |
| | 1 | | cosx | | 1 − cosx | |
= |
| − |
| = |
| = |
| | sin2x | | sin2x | | sin2x | |
Z jedynki trygonometrycznej mam : sin
2x = 1 − cos
2x
wzór a
2 − b
2 = (a−b)(a+b) zastosowany w mianowniku.
| | 1 − cosx | | 1 | |
= |
| = |
| = : |
| | (1 − cosx)(1 + cosx) | | 1 + cosx | |
30 wrz 18:10
PW: Izydor, idiotyczne. Piszesz
"Witam. Proszę o jak najdokładniejsze wytłumaczenie zadania. Z góry dziękuję."
I to mi się wyświetla na ekranie.
A chciałbym widzieć treść zadania (chociaż początek).
Nie produkuj informacji, które nie są informacją.
30 wrz 18:10