matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
NieOgarniam:
Zapisz w prostszej postaci .
n!
a )
(n−2)!
n!
b.
n(n−1)
(n+1)!
c.
(n−1)!
(n−2)!
d.
(n−3)!
(n−1)!(n+1)!
e.
(n!)
2
(n−1)!+(n+1)!
f.
n
2
n!−(n−1)!
30 wrz 17:20
Joe Black:
Wskazówka do a) n!=(n−2)!(n−1)n
30 wrz 17:23
J:
(n−1)! + (n−1)!*n(n+1)
f ) =
=
n
2
*(n−1)!*n − (n−1)!)
(n−1)![1 + n(n+1)]
n
2
+ n +1
=
=
(n−1)!(n
3
−1)
n
3
−1
30 wrz 17:42