matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Papa:
Jaka jest różnica między 2 sin 30 a sin 2 30 stopni? Czy 2 sin 30 to 2 * 1/2 =1 a sin 2 30 to sin 60 czyli √3/2?
30 wrz 16:38
J:
1
2sin30
o
= 2*
= 1
2
√
3
sin(2*30
0
) = sin60
o
=
2
30 wrz 16:42
Papa:
Ok, dzięki chciałem się upewnić
30 wrz 16:44