wariacje
NieOgarniam: A ) Uczestnicy pewnego przyjęcia witali się każdy z każdym uściskiem dłoni . Ile osób
uczestniczyło w przyjęciu , jeśli 66 powitań ?
B) W pewnym turnieju rozgrywanym metodą "każdy z każdym " odbyło się 110 potyczek . Ilu
zawodników brało udział w turnieju , jeśli trzej zawodnicy wycofali się po rozegraniu 5
potyczek ?
30 wrz 16:07
J:
Każde powitanie, to kombinacja dwuelementowa zbioru n elementowego, czyli:
| |
= 66 ⇒ n = 23 ... 23 osoby |
| |
30 wrz 16:14
NieOgarniam: a to B
30 wrz 16:15
J:
sorry . poprawiam , 23 do dopiero Δ ... zaraz napiszę
30 wrz 16:19
J:
n = 12 osób
30 wrz 16:19
NieOgarniam: czyli do a odp to bd n= 12
30 wrz 16:20
J:
| | | |
tak ..12 osób ... sprawdź, policz: | = ? |
| | |
30 wrz 16:23
NieOgarniam: jeżeli 12*2 to jest 24
30 wrz 16:24
NieOgarniam: a to jest do tego A )
30 wrz 16:24
J:
A) w przyjęciu brało udział 12 osób
30 wrz 16:26