przekształcenie funkcji wykładniczej
olla:

Dana jest funkcja wykładnicza f(x)=
13x
a)naszkicuj wykres funkcji g, wiedząc, że g(x)= −f(x)+1
ostateczny wykres to ten niebieski − proszę powiedzieć dobrze czy źle, i jakieś wskazówki
jeśli jest źle zrobione.
Współrzędne punktów czerowonych to (0,1) i (1,
13) potem odbiłam wzdłuż osi X i
przesunęłam o jedną jednostkę wzdłuż osi Y.
30 wrz 11:04
J:
30 wrz 11:06
J:

Czerwony: g(x) = − f(x) + 1
30 wrz 11:11
olla: Dziękuję, ale teraz jest problem bo mam napisać wzór tej niebieskiej nowej:
g(x)= − (13)x+1 to chyba raczej jest dobrze
ale odczytaj z wykresu zbiór argumentów, dla których wartości funkcji g (tej niebieskiej) są
większe od −2 i .....ściana
30 wrz 11:13
olla: Dzięki za rysunek, tak dokładnie mam narysowane:, ale ten zbiór wartości to igreki zaznaczam
linię −2 i .... i według mnie (−2,do nieskończoności)
30 wrz 11:16
J:
Zapis dobry .... odczytaj z wykresu , dla jakiego x prosta: y = − 2 przecina niebieski wykres,
wszystkie x wieksze od tej wartości są odpowiedzią
z
30 wrz 11:17
J:
oczywiście CZERWONY na moim rysunku
30 wrz 11:20
J:
Dla sprawdzenie policzymy algebraicznie:
− (1/3)x + 1 > − 2 ⇔ −(1/3)x > − 3 ⇔ (1/3)x < 3 ⇔ (1/3)x < (1/3)−1 ⇔ x > − 1
30 wrz 11:23
olla: czyli od −1, hm tylko co będzie jak się nie zrobi dokładnie wykresu i nie będzie można obliczyć
tylko będzie polecenie odczytaj
30 wrz 11:24
J:
trzeba zrobić w miarę dokładny wykres , ale i tak wynik będzie przybliżony
30 wrz 11:26
olla: ok, dzięki za poświęcony czas
30 wrz 11:28