Funkcja logarytniczna
Heronek: Powinno wyjsc ze jest sprzeczne wychodza mi liczby, pomooocyyy!
(1 + log(x−1))/(1 − log2 (x − 1) + 1/ (1 − log(x−1) = 1
30 wrz 10:45
wmboczek: Dziedzina , dziedzina, dziedzina
z log(x−1) masz x>1
z ułamków masz log(x−1) różny od 1 i −1 (i tu sprzeczność jest)
30 wrz 10:53
henrys:
D: 1−log2(x−1)≠0⇔log2(x−1)≠1 ⇔ log(x−1)≠1 i log(x−1)≠−1 ⇔ x≠11 i x≠1,1 i x>1
1+log(x−1)+1+log(x−1)=1−log2(x−1)
log2(x−1)+2log(x−1)+1=0
(log(x−1)+1)2=0
log(x−1)=−1 sprzeczność z założeniami
30 wrz 10:57
Heronek: Dziekuje, teraz rozumiem
30 wrz 11:42