matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczba zespolona
Student:
Mógłby mi ktoś pomóc z liczbą zespoloną ? z
3
=(z−6i)
3
30 wrz 10:08
irena_1:
z
3
=(z−6i)
3
z
3
−(z−6i)
3
=0 (z−z+6i)(z
2
+z(z−6i)+(z−6i)
2
)=0 6i(z
2
+z
2
−6iz+z
2
−12iz−36)=0 6i(3z
2
−18iz−36)=0 18i(z
2
−6iz−12)=0 z
2
−6iz−12=0 Δ=−36+48=12
6i−2
√
3
z
1
=
=3i−
√
3
lub z
2
=3i+
√
3
2
30 wrz 12:33
Student:
Dziękuję bardzo, próbowałem z postaci trygonometrycznej ale nie da się
jeszcze rozwiązanie z=0 pasuje
30 wrz 14:08
PW:
z = 0 ?
30 wrz 14:10
J:
nie pasuje
30 wrz 14:11
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick