Cz ktoś wie z jakiego zbioru są te zadania
jakub123: Cz ktoś wie z jakiego zbioru są te zadania:
Rozdział 11 RACHUNEK RÓŻNICZKOWY ZADANIA OTWARTE
Zadanie 35 (0−3)
Wykaż, że funkcja f(x)=4x3+x+7 jest rosnąca dla każdego x∊R
Zadanie 36 (0−4)
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, m∊R dla których funkcja f(x)=2x5+5mx4+10x3 jest
rosnąca w zbiorze liczb rzeczywistych
Chcę sobie kupić tą książkę
30 wrz 04:59
Janek191:
Np.
z.35
f '(x) = 12 x2 + 1 > 0 dla x ∊ℛ , więc funkcja f jest rosnąca w ℛ .
30 wrz 20:47
jakub123: Kochani Mnie nie chodzi o rozwiązywanie zadań poszukuje tej książki bo tam są świetne zadania.
Zadania 47. (0−5)
Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji g(m) wyrażającej sumą kwadratów dwóch różnych
pierwiastków równania (m + 2)x2 +(m + 2)x − m2 =0 w zależności od wartość parametru m (m ∊
R).
Zadanie 48. (0−6)
Który z trójkątów prostokątnych o danej długości przeciwprostokątnej c ma największe pole?
Zadanie 49. (0−4)
Ze wszystkich prostokątów o danym polu P, wybierz ten, który ma najkrótszy obwód.
Zadanie 50. (0−5)
Jaki prostokąt o obwodzie 36 cm ma najkrótszą przekątną?
Zadanie 51. (0−6)
Obwód trójkąta równoramiennego jest równy 72 cm. Jakie powinny być długości bokaw tego
trójkąta, aby objętość bryły powstałej z jego obrotu dookoła podstawy była naj większa?
Zadanie 52. (0−6)
Na rogach kwadratowego arkusza blachy o boku 36 cm należy wyciąć takie kwadraty. po zgięciu tej
blachy otrzymać pudełko o największej objętości. Jakie wymiary ma w pudełko?
Zadanie 53. (0−6)
Suma długości trzech krawędzi prostopadłościanu, wychodzących z jednego jego wierzchołka,
wynosi 30. Długość jednej z tych krawędzi jest cztery razy większa od drugiej.
Jakiej długości powinny być krawędzie prostopadłościanu, aby jego objętość była
największa?
Zadanie 54. (0−6)
Jakie powinny być wymiary zamkniętej puszki w kształcie walca, aby przy tej samej wadze i
tej samej grubości ścianek miała największą objętość?
strona 78
1 paź 04:27
J:
a na czym polega "świetność tych zadań" ? ... bo ja osobiście widzę tylko,że są dość banalne
i podobne zadania znajdziesz w niemal każdym zbiorze zadań
1 paź 06:41