29 wrz 23:14
PW: A dlaczego nie pytasz na tym "innym forum"? Oni tam już są zaznajomieni z zadaniem, odpowiedzą
w mig.
29 wrz 23:26
Antek: z 2012 roku, przyzwyczaiłem się do Waszego forum, rozumiem jak mi tu ktoś tłumaczy, tak swojsko
29 wrz 23:32
Mila:
Wpisz treść zadania.
29 wrz 23:40
Antek: Podstawa prostopadłościanu jest prostokątem o bokach długosci 3 i 4 a jego wysokosc jest rowna
1. Przez przekatna podstawy oraz przekatne dwoch scian bocznych poprowadzono
plaszczyznę.Oblicz sinus kąta miedzy tą płaszczyzną a płaszczyzną podstawy.
29 wrz 23:51
Antek: |PC|=125
Co to jest PC
29 wrz 23:52
Eta:
30 wrz 00:04
Eta:
Mila
Trójkąt DBC' nie jest równoramienny
30 wrz 00:10
Mila:
Oj , źle zrobiłam. Eta ma dobrą ilustrację.
30 wrz 00:11
Mila:
Narysowałam, jak sześcian. Pora spać. Dobranoc
30 wrz 00:12
Antek: tak, ale przekątne w prostokącie są równej długości, a z obliczeń wychodzi, że jednak nie
nie rozumiem o co tu chodzi
30 wrz 00:15
Antek: sorry 2PC=DB
30 wrz 00:15
Eta:
to z tw. Pitagorasa w ΔCPG
| | 169 | | 13 | |
|PG|=...... = √ |
| = |
| |
| | 25 | | 5 | |
30 wrz 00:19
Antek: ok, dzięki Śpij dobrze
30 wrz 00:20
Eta:
Antek
PC nie pokrywa się z przekątną podstawy ! ( widzisz na moim rysunku?
P −− nie jest punktem przecięcia przekątnych w podstawie!
Czy teraz już jasne?
30 wrz 00:23