cechy podzielności
lola: szyfr do walizki składa sie z pięciu cyfr. trzy pierwsze to 2,5,7 znajdz pozostałe, wiedząc że
ccała liczba jest podzielna przez 15. uzasadnij. podaj wszystkie mozliwości
29 wrz 23:00
Qulka:
25725
25755
25785
25710
25740
25770
29 wrz 23:07
PW: Uzasadnienie:
26700:15 = 1713,(3),nie dzieli się, najmniejszą liczbą spełniającą warunki zadania jest zatem
1714·15 = 25710,
następne są o 15 większe, stąd 25725, 25740 itd.
29 wrz 23:23
PW: Korekta: 25700:15 =..., napisało mi się 26700 (sąsiedni klawisz).
29 wrz 23:24
PW: Oczywiście uzasadnienie jest "złośliwe", widziałem że w temacie są cechy podzielności, i tak
rozumowała
Qulka, sądzę po kolejności wypisywania
29 wrz 23:42
Qulka:
29 wrz 23:43
Mila:
29 wrz 23:49