macierze
bimbam: Proszę o sprawdzenie − macierze
układ
4x−6y+2z+3t=2
2x−3y+5z+75t=1
2x−3y−11z−15t=1
rz(A)=rz(U)=3
niewiadomych jest 4, więc jest nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od 1 parametru
Utworzyłem sobie taki układ, który po lewej ma macierz nieosobliwą
4x+2z+3t=2+6y
2x+5z+75t=1+3y
2x−11z−15t=1+3y
Rozwiązałem Gaussem,
4 2 3 I 2+6y
2 5 75 I 1+3y
2 −11 −15 I 1+3y
w
1 <−> w
2
2 5 75 I 1+3y
4 2 3 I 2+6y
2 −11 −15 I 1+3y
w
2+(−2w
1)
w
3+(−w
1)
2 5 75 I 1+3y
0 −8 −147 I 0
0 −16 −90 I 0
w
3+(−2w
2)
2 5 75 I 1+3y
0 −8 −147 I 0
0 0 204 I 0
wyszło mi, że
z=0
t=0
y∊R
W odpowiedziach w książce jest napisane, że
z=22x−33y−11
t=−16x+24y+8
tutaj
http://zadane.pl/zadanie/6256954
to zadanie wyszło tak jak mi, ale jeśli moje rozwiązanie jest błędne, to żadne to
pocieszenie.
Mógłby ktoś rzucić okiem, czy to co napisałem jest inną postacią odpowiedzi z książki
Godzio:
Wystarczy wstawić w odp z książki Twoje rozwiązania
| | 1 + 3y | |
z = 22 * |
| − 33y − 11 = 11 + 33y − 33y − 11 = 0 |
| | 2 | |
t = − 8 − 24y + 24y + 8 = 0
Więc rozwiązania się pokrywają