.
Michał98: Witam,mam problem z tym zadankiem
Dojeżdżając do skrzyżowania motocyklista jadący z prędkością Vo=43.2km/h zwalnia na
odcinku drogi s=20m do V=9km/h
Oblicz opóźnienie motocykla i czas w jakim zwolnił do podanej prędkości
29 wrz 22:17
Michał98: Pomożecie ?
29 wrz 22:24
Qulka:
| | at2 | | Δv | | Δvt | | 2s | |
S= |
| i a= |
| więc S= |
| t= |
| = 40/12,28 = 3,258 s |
| | 2 | | t | | 2 | | Δv | |
a=3,7685 m/s
2
29 wrz 22:26
5-latek: Z tego co pamiętam to masz ruch jednostajnie opóźniony i sa wzory na to
29 wrz 22:26
Michał98: To jest dziwne w książce mam inne wyniki ale dzięki za pomoc
29 wrz 22:33
Michał98: @5−latek Robiłem tymi wzorami ale wychodzą mi inne wyniki nić w książce
29 wrz 22:35
Qulka: tradycyjnie literówka

40/9,5 = 4,21 s
a=2,25625
29 wrz 22:36
Michał98: To i tak są złe wyniki

już nie wiem co robić
29 wrz 22:40
===:
... oczywiście, że dobre być nie mogą

Skoro zwalnia ... to nie przyspiesza (znak)
29 wrz 22:45
Qulka: a czas 2,758 i a= 3,4747
29 wrz 22:46
Michał98: OOOO kulka jak to zrobiłaś ? Prosze wyjaśnij krok po kroczku,byłem chory nie było mnie na
lekcjach i nie znam wzorów
29 wrz 23:20
Michał98: tzn. Qulka
29 wrz 23:21
Qulka: | | at2 | | 2v0t+Δvt | | (v0+vk)t | |
S=v0t+ |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2s | |
t= |
| = 40/14,5 = 2,758 |
| | (v0+vk) | |
a= 9,5 / 2,758 = 3,47
29 wrz 23:43