zbadać rozniczkowalnosc
karol: X3 <0
e−1x ≥0
29 wrz 22:01
karol: Wiem że trzeba policzyć pochodne lewo i prawo stronę ale to z e mi nie wychodzi
29 wrz 22:05
PW: Taką rewelacyjną treść zadania miałeś? Skoro "dolny przepis" działa dla x ≥ 0, to policz
wartość funkcji dla x =0.
29 wrz 22:29
karol: Tak wiem, tylko wynik mi nie wychodzi
30 wrz 12:13
J:
a jaka jest treść zadania ? ... bo podajesz dwie nierówności
30 wrz 12:24
karol: Zbadać roznczkowalnosc , tylko tych dwóch funkcji czy są rozniczkowalne i ja stosuje ten wzór
30 wrz 12:29
J:
ad 2) jak funkcja nie może być różniczkowalna w x = 0, skoro tam nie istnieje ...
30 wrz 12:35
karol: To ja już nie wiem
30 wrz 15:16
J:
pierwsza funkcja: y = x3 jest różniczkowalna w całej dziedzinie , a więc w zerze też
druga funkcja jest różniczkowalna w całej dziedzinie, ale w zerze nie, bo tam nie istnieje
30 wrz 15:18
karol: ale ja muszę sprawdzić czy obie funkcję są rozniczkowalne na jednej dziedzinie
30 wrz 16:46
J:
te funkcje mają rózne dziedziny .. pierwsza: D = R , druga: D = R/{0}
30 wrz 16:47