Wyznacz równania wszystkich asymptot wykresu funkcjI.
dejm : Witam! Czy moglibyście mi pomóc? Niestety, ale przez chorobę nie mogłem być wczoraj na
lekcjach, a w tym czasie doszło nam sporo nowych rzeczy. Proszę o rozwiązanie jednego
przykładu zadania, abym mógł się jakoś wzorować robiąc kolejne. Wyznacz równania wszystkich
asymptot wykresu funkcji:
f(x)=5−2xx+7
Każdy dodatkowy komentarz do zadania będzie mile widziany.
29 wrz 21:59
===:
...poczytaj o funkcji homograficznej
29 wrz 22:02
===:
| | −2x+5 | | −2(x+7)+19 | | 19 | |
f(x)= |
| = |
| =−2+ |
| |
| | x+7 | | x+7 | | x+7 | |
29 wrz 22:06
Mila:

Dziedzina:
x+7≠0
x≠−7
1)x=−7 asymptota pionowa
2) y=−2 asymptota pozioma
29 wrz 22:51