temat:układy równań pierwszego stopnia z dwiema niewiadomymi z parametrem
nie chcę ale muszę: Wyznacz wartości parametru k, dla których punkt przecięcia prostych opisanych równaniami
x−2y−k−4=0,2x+y−k+1=0 należy do trzeciej ćwiartki układu współrzędnych?
29 wrz 21:55
Bogdan:
Trzeba najpierw rozwiązać ten układ równań, potem rozwiązać układ nierówności:
x < 0 i y < 0
29 wrz 22:20
Mila:
x−2y−k−4=0
2x+y−k+1=0
−−−−−−−−−−−−−−−
x−2y=k+4
2x+y=k−1 /*2
−−−−−−−−−−−−
x−2y=k+4
4x+2y=2k−2
−−−−−−−−−−−−−−−dodajemy stronami
5x=3k+2
y=−2*x+k−1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x<0 i y<0
| 1 | | −2 | |
| *(3k+2)<0 i |
| *(3k+2)+k−1<0 |
| 5 | | 5 | |
rozwiąż te dwie nierówności
29 wrz 22:22
nie chcę ale muszę: dzięki
29 wrz 22:54