Udowodnij, że... prawdopodobieństwo
gin: Udowodnij:
P(A U B') = P(B') + P(A n B)
Proszę o pomoc i rozpisanie tego dowodu za pomocą własności prawdopodobieństwa
29 wrz 21:47
:): A∩B⊂B wiec
(A∩B)∩B'=∅
Trzeba wiec pokazać, ze A∪B'=B'∪(A∩B)
A∩B⊂A więc B'∪(A∩B)⊂B'∪A
Pokazać należy zatem implikacje przeciwną.
Weźmy zatem x∊B'∪A oznacza to, że x∊A lub x∉B
1) jeżeli x∉B to x∊B' i ok
2) jeżeli x∊B to x∊A więc x∊A∩B i też ok
zatem B'∪A⊂B'∪(A∩B)
Ostatecznie B'∪A=B'∪(A∩B)
zatem
P(B'∪A)=P(B'∪(A∩B))
P(B'∪(A∩B))=P(B')+P(A∩B) bo (A∩B)∩B'=∅
29 wrz 21:54
Eta:
P(A∩B')= P(A)−P(A∩B)
to
L=P(A)+P(B')−P(A∩ B')= P(A)+P(B')−[P(A)−P(A∩B)]=.... = P(B')+P(A∩B)
L=P
29 wrz 21:58