Wielomiany
Kot Behamot: Hej, pomorze mi Ktoś?
Dla jakich parametrów a i b zachodzi równość u*v jeżeli u(x)=2ax+b, v(x)=x−x w(x)=x3−bx2+5x
Doszłam już do tego
u(x)*v(x)=(2ax+b)(x2−x)=2ax3−2ax2+bx2 −bx=2ax3+x2(−2a+b)−bx
I dalej zupełnie nie wiem co robić );
29 wrz 21:43
5-latek: Pomorze to pewnie jest kolo Gdanska
29 wrz 21:44
Kot Behamot: Mój błąd ortograficzny pomoże 8(
29 wrz 21:47
PW: A jak to ma być równość (treść zadania bez sensu).
29 wrz 21:50
5-latek: Teraz kocie porównuj wspolczynniki wielomianu w(x) i iloczunu wielomianow u*v
29 wrz 21:51
PW: Kolega otrzymuje 10 punktów za domyślność.
29 wrz 21:55
Kot Behamot: 2ax
3−2ax
2+bx
2−bx=x
2−bx
2+bx
2ax
3−2ax
2+2bx
2−5x−bx=0
PW każdy robi błędy
29 wrz 22:00
5-latek: Tutaj nie chodzi o bledy tylko o tresc zadania .
należy pisać bardzo porządnie tresc żeby pomagający się nie domyslal o co chodzi .
29 wrz 22:04