droga
lola: janek pierwszego dnia przejechał rowerem 2/5 trasy, drugiego 3/8 trasy i zostało mu 18 km.
odpowiedz tak lub nie
cała trasa ma 80 km dł
pierwszego dnia przejechał 36 km
drugiego dnia przejechał 26 km
29 wrz 21:34
Mila:
| 2 | | 3 | | 16+15 | | 31 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| 5 | | 8 | | 40 | | 40 | |
x=80 km dł. trasy
29 wrz 21:49
lola: samochód, jadąc ze stałą prędkością, pokonał odległość 100 km w czasie 1 h i 20 min.
zwiększając prędkość o 5 km/h skróci się czas przejazdu na trasie 100 km o 5 minut. tak czy nie
29 wrz 21:54
Qulka: tak
29 wrz 22:10
lola: ale jak to sprawdzić w obliczeniach
29 wrz 22:15
Qulka: policzyć prędkość v=s/t dodać 5 .. policzyć czas t=s/v i porównać
29 wrz 22:16
lola: dzięki
29 wrz 22:20
Nowy Koń Trojański: Przez xkm oznaczasz długość trasy. Przez pierwsze dwa dni Janek przejechał (31/40)xkm. Zatem
długość pozostałej części trasy wynosi [x−(31/40)x]km. Wiemy, że pozostała część trasy jest
równa 18km. Stąd (9/40)x=18, skąd x[km]=[80km]. Odp. tak,nie,nie.
29 wrz 22:41
Nowy Koń Trojański: v2=v1+5km/h=80km/h, gdzie v1=[100/(4/3)]km/h=75km/h. Dlatego t2=(100/80)60min=75min. Odp.
tak
29 wrz 23:01